Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
8 Вида Хамстери
8 Най-Популярни Видове Хамстери и Как да се Грижим за Тях
05.12.2017

Мислите да си вземете хамстер? А знаете ли, че дори и сред тях има “породи” — по-претенциозни и по-лесни за отглеждане; по-обичливи и по-игриви; дори и по-малки и по-големи. Така че преди да се впуснете в разглеждане на клетки и аксесоари за хамстери, най-добре прочетете повече за 8-те най-популярни видове хамстери и помислете пак кой е най-подходящият вид за вас. 

 

Златен Хамстер 

Сирийски златен хамстерНаричани Златни заради блестящата си бежова козина — макар да се намират и в други тонове на кафявото — Златните хамстери са най-попуярните домашни любимци сред гризачите в световен мащаб. Често се срещат и под имената Сирийски Хамстер и Хамстер Плюшено Мече. 

Те са едни от най-големите хамстери: 10-17см и живеят около 2 години, като най-възрастните стигат до 4 годишна възраст. 

Характер 

Тези хамстери са самотници. Задължително е да са в самостоятелна клетка след като навършат 3-4 седмици, или ще се бият със “съквартирантите” си до смърт. Активни са, затова е добре в тяхната клетка за хамстер да има колело, където да изразходват енергията си, или ще правят всичко възможно да избягат от клетката си само за да се разходят. Този вид хамстери са съвсем отворени към това да бъдат взимани и гушкани. 

Златните хамстери спят през по-голямата част от деня и са будни през нощта. 

 

Руски Камбел Джудже Хамстер 

Руски камбел джудже хамстерРуските камбел джудже хамстери са много малки — възрастните не достигат повече от 10см. Обикновено са сиви или кремави, с бели коремчета. Често ги бъркат с близките им братовчеди Руските зимни джудже хамстери, но за тях ще говорим по-късно. 

Тези малки приятели са доста са разпространени както в България, така и на запад. Живеят до 2, 2.5 години. 

Характер 

Не са толкова податливи на взимане на ръце, колкото златокосковците. Ако се почустват застрашени, могат да ви захапят, като е по-вероятно ухапването да е предупредително отколкото сериозно. Все пак, не са най-подходящият домашен любимец за малки деца, освен ако не смятате да съблюдавате играта. 

Тези хамстери също са нощни създания, но обкновенно имат и някой друг активен час през деня. 

 

Руски Зимен Джудже Хамстер 

Руски зимен джудже хамстерВ повечето случаи, Руският зимен джудже хамстер е даже по-малък от вида Камбел — около 8см като възрастен — както и доста по-бърз. Заради размера им, аквариум за хамстери е по-добър избор от клетка. 

Тези мъници живеят до 2 години. Ако сте решили, че това е вашият хамстер, можете да избирате между три рзлични разцветки: сапфир, перла и комбинация между двете. 

Характер 

По-приятелси настроени са от Камбела и шансовете да ви захапят — предупредително или не — клонят към нулата. Всъщност, тези хамстери са страшни сладури и с времето ще усетите, че си имат специфичен характер. Социални са, тоест може да се държат в клетка или аквариум с други хамстери от същия вид, но е препоръчително да се познават от малки. 

Иначе графикът им е като на Камбела — активни са предимно през нощта, като и през деня имат един-две будни часа. 

 

Роборовски Джудже Хамстер 

Роборовски хамстерРоборовският джудже хамстер е с уникална разцветка на козината си: пясъчно кафеви са, с бели стомахчета и бяло около очите. Тук таме се срещат и такива с изцяло бяло лице. 

Тези хамстери са абсурдно малки (едва 3-5см като възрастни) и много пъргави, което е и причината да не са сред най-популярните домашни любимци: вземете ли ги в ръка и за секунда, има огромен шанс да се отскубнат и никога повече да не ги намерите. 

Живеят по-дълго от повечето хамстери, средно около 3,5 - 4 години. 

Характер 

Тези хамстери са социални и много добри. Трябва им само един добре оборудван аквариум за хамстери, където могат да изразходват достатъчно енергия, и ще са напълно щастливи. Отново напомняме, не ги взимайте на ръце освен ако не сте сигурни, че ще можете да ги догоните и/или откриете след това. 

 

Китайски Хамстер 

Китайски хамстерКитайските хамстери често биват бъркани с хамстери джуджета, но, въпреки, че размерът им може да е близък, един любител на този тип домашни любимци веднага би направил разликата. 

Първо, тялото на китайският хамстер повече наподобява това на мишка: дълго и мускулесто. Второ, тези хамстери имат изключително специфични разцветки и обикновенно са или на черни точки върху светла козина, или имат дълга черна линия по протежението на гръбнака. 

Живеят сравнително кратко, едва около 1,5-2 години. 

Характер 

Макар да има случаи на съжитлстващи китайски хамстери, този вид по принцип не е от най-социалните и е най-добре да ги гледате само в клетка. И въпреки че могат да бъдат агресивни по между си, тези хамстери са приятелки настроени към хората, спокойни, даже понякога пълни темеруди. 

Ще можете да се забалявате с тях и през деня, но са много по-активни вечер. Не забравяйте, че им е необходима клетка за хамстери оборудвана добре, за да изразходват енергията си. 

 

Джунгарски Хамстер 

Джунгарски хамстерДжунгарският хамстер е далечен братовчед на руските джуджета и, с размера си от около 7см и тежест 30-40 грама, също се води хамстер джудже. Тези домашни любимци са по-късокосмести от повечето хамстери и освен нормалната им украска (която е много тъмно сиво), могат да бъдат също и перлени (кремаво) или сапфирени (много светло сиво). 

В дивото, където тези хамстери се срещат често, обикновенно живеят не повече от година. Ако си ги приберете и ги гледате добре обаче, може да доживеят и 2. 

Характер 

Добри са към хората, но не е препоръчително да се гледат в клетка за хамстер заедно с други от вида. Иначе опитомяването им е безпроблемно, стига да им осигурите движение под формата на колело за хамстери. Гушкането е позволено, но не стискайте твърде силно, за да не се почувстват заплашени и да забегнат на някъде — лесно ще се отскубнат от ръцете ви. 

 

Европейски Хамстер 

Европейски хамстерУж сме в Европа, а много малко от нас са чували за Европейски хамстер. Признаваме, че дори ние не знаехме за съществуването му докато не седнахме да напишен тази статия. Тези сладури обикновенно са кафеви, а гърдите и коремчетата им са или бели, или черни. 

По-големички са от хамстерите, които сме свикнали да виждаме в повечето домове: стигат до 25-30см дължина а имат и дълга опашка — 4-5см. Освен това живеят до 7-8 години, така че са си по-сериозно обвързване в сравнение с който и да е друг хамстер. 

Характер 

Самотници са, не си и помисляйте да ги гледате не само с други хамстери, но и като цяло с други домашни любимци. Ще спят през по-голямата част от деня, но сутрин и вечер ще имат малко време за игра. В този смисъл, по-скоро са игриви и лакоми, отколкото гушливи — не ги притискайте много. От Октомври до Март, въпреки, че ще си ги гледате на топло, ще са малко по-уморени и летаргични. Такива са, защото в дивото прекарват тези месеци почти изцяло в сън. 

 

Ганзу Хамстер 

Ганзу хамстерГанзу хастерите са може би едни от най-непопулярните домашни любимци на планетата, но има хора, които харесват сладурските им физиономии и си ги гледат вкъщи. Иначе те се срещат по-често в дивата природа. 

Достигат до 5-6 см дължина и живеят година, година и половина. Заради размера им, аквариум за хамстери е по-подходящ от клетка. 

Характер 

Определено са приятелски настроени и даже е възможно да съжителстват добре с попбратимите си, но само при условие, че се познават от малки и се харесват. Дам, своенравни са, имайте го предвид. Ако не искате да намирате аквариумите им празни и да ги търсите из цялата къща, най-добре им осигурете добре оборудван дом. 

 

 
Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка