Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Бъбречна недостатъчност при котки
Бъбречна недостатъчност при котки - симптоми и лечение
28.02.2018

Ужасно е, когато домашният ти любимец — безпомощното същество, което обичаш толкова много — се разболее сериозно. За съжаление, и при животните има често срещани състояния, които могат да се проявят дори и да се грижите за тях по най-добрия начин. 

Именно такова състояние е бъбречната недостатъчност за котките. Повечето породи са натурално предразположени към него, най-вече заради тежката им на протеини диета, която пък е необходима за цялостното им здраве и енергия. 

Така че, какво да правите? Спокойно, има изход от ситуацията, и той започва с това да се информирате. Ако мислите, че има и най-малка възможост котката ви да има проблеми с бъбреците, или сте чували за сериозните последствия, до които това може да доведе, и искате да сте подготвени — на правилното място сте. 

Защо бъбречната недостатъчност е често срещана при домашните котки 

Както вече казахме, бъбреците на котките са по-натоварени от тези на други животни заради протеиновата им диета, но това, разбира се, далеч не е всичко. Обикновено за да се стигне до сериозното състояние са намесени малформации на бъбреците при раждането (за които може да не сте подозирали с години), бактериални инфекции, високо кръвно налягане, проблеми с имунната система и други. Както само виждате, причините може да са доста разнообразни, и все пак, има начини да предпазите котката си от това неприятно преживяване. 

Превенция на бъбречната недостатъчност при котките 

Редовните проверки при ветеринар са, разбира се, задължителни, но ако котката ви няма симптоми, твърде честите посещения при лекар са само загуба на време. Най-доброто, което можете да направите, за да превантирате болезнената бъбречна недостатъчност при котките е да им осигурите диета с повече вода. Това означава или да давате повече консервирани храни, вместо гранулирани, или да се уверите, че котката ви поема достатъчно вода. Някои котки имат естетствено висок прием на вода, а други — не, така че внимавайте каква е ситуацяиат при вас.

Друг момент е инвестирането в подходяща козметика и грижа за вашата котка, за да се ограничат вредните химически субстанции, които се просмукват в тялото на котката ви и през кожата и могат да претоварят различни системи в организма. 

Симптоми на бъбречната недостатъчност при котките

Бъбреците имат сложната задача да филтрират кръвта ни и да отделят и изхвърлят това, което е ненужно за тялото на котката ви. Те също така контролират количеството вода в кръвта ни, както и спомагат за регулацията на здраволсовно кръвно налягане. Всичко това обаче не ви дава ясна представа какви точно са видимите симптоми при бъбречна недостатъчност, нали? Особено при котките, които немогат да си кажат, щом ги боли. 

Симптомите на бъбречна недостатъчност при котките са: 

  • Пиене на по-големи от обикновено количества вода
  • По-често уриниране 
  • Напикаване — или уриниране извън котешката тоалетна 
  • Повръщане 
  • Диария 
  • Липса на апетит. Някои котки ще спрат да ядат, други просто ще ядат много по-малко. 
  • Разко отслабване. 
  • Депресия, промяна в поведението, нежелание за игра 
  • В по-редки случаи, бъбречната недостатъчност при котките води до влошаване на зрението и кожни проблеми 

Определяне стадият на бъбречната недостатъчност 

Важно е дали вашата котка показва начални симптоми или говорим за хронична бъбречна недостатъчност, която може да е била на лице с години. Разбира се, за да разберете на коя фаза е домашния ви любимец, трябва да посетите ветеринар, но ето ви малко информация, за да знаете какво да очаквате. 

Най-общо казано, бъбречната недостатъчност при котките се дели на четири фази, като фаза едно е най-леката форма, а фаза четири е сериозно, хронично заболяване. Съюествуват лечения за всичките фази на бъбречната недостатъчност при котките, но в по-напреднал стадии, лечението по-скоро подържа функциите на организма отктолкото да излекува трайно състоянието. 

Лечение на бъбречната недостатъчност 

Лечението на бъбречната недостатъчност при котките винаги започва с терапия с течности, които хидратират тялото и спомагат изхвърлянето на натрупаните вредни вещества от организма. Ако състоянието на котето е сериозно, ветеринарят ще го задържи в клиника и ще влива течности венозно. Когато се стаблизира, домашният любимец ше бъде пратен обратно вкъщи, където ще трябва да се уверите, че котката продължава да приема достатъчно течности. Ще бъдете инструктирани от лекаря как точно да направите това. 

В зависимост от специфичните нужди на всяко животно, към лечението могат да бъдат включени различни медикаменти, включително антибиотици, пробиотици, противовъзпалителни средства, витамини и други. Те не само лекуват, а и подсилват имунната система, увеличават апетита и като цяло, връщат котето обратно в нормалното му състояние. 

Операция? 

В редки случаи, състоянието на котката ви ще е толкова сериозно, че ветеринарят ще ви предложи да направи бъбречна трансплантация. Процедурата е сложна, много малко клиники в България могат да се справят с нея, а е и доста скъпа. Разбира се, като при всяка операция, има своите рискове за животното, така че не е учудващо, че много стопани на котки не са сигурни как да постъпят, когато лекар им препоръча операция. 

Решението ви до голяма степен трябва да зависи от това до колко вярвате на ветеринаря си. Ако го посещавате от години и винаги е помагал на домашния ви любимец с разнообразие от проблеми, тогава най-вероятно е прав и този път. Ако ли не, най-добре потърсете второ мнение. Разбира се, може да потърсите второ мнение и при първия случай, но се подгответе с медицинската история на котето и потърсете добри специалисти. 

Като цяло, тези операции рядко се препоръчват заради сложността и рисковете, и щом са ви я препоръчали, почти със сигурност трябва да се направи и то бързо. 

В заключение трабвя да споменем, че докато бъбречната недостатъчност е изключително разпространена при домашни котки, тя почти не се среща при дивите котки, което насочва специалистите към потенциалните причини за развитието и. Такава е, на първо място, храненето на домашните котки с преработени храни, които съдържат голям процент продукти, които бъбреците считат за “отпадъчни” и по този начин ги натоварват. Затова е добре да храните домашния си любимец с висококачествени храни за котки още от ден едно. 

Друга потенциална причина е липсата на достатъчно движение в ежедневието на домашната котка, което може да се поправи със създаването на уютен котешки дом с множество играчки, драскалки и други занимавки. 

 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка