Начало
Профил
Любими
Кошница
Меню
Кучета
Котки
Риби
Птици
Малки животни
Тераристика
ПРОМОЦИИ
Вземете -15% с Регулярна доставка
Как лесно се вади кърлеж от куче
Намерих кърлеж на кучето си. Сега какво?
13.05.2018

След дългата зима най-накрая дойде сезона на дългите топли дни, когато можете да прекарвате часове в парка с кучето си, наслаждавайки се на живота. Има само един проблем: това са любимите дни и на кърлежите. 

Въпреки, че в повечето паркове тревните площи се пръскат против бълхи и кърлежи, не се случва рядко стопани на кучета да се приберат от разходка и да открият неприятната изненада. В най-добрия случай, кърлежат бива забелязан в рамките на минути до часове след като се е качил на животното. За съжаление обаче, някой път минавата дни преди да го видим. 

Тук е момента да вмъкнем, че през пролетта, лятото, а дори и при топла есен, добре е след всяка разходка кучето да бъде оглеждано за кърлежи. Любими места са им кожата около ушите, очите и на врата, но могат да бъдат навсякъде, така че отделете няколко минути да разгледате кучето си обстойно, особено ако е дългокосместо. 

Така или иначе, колкото по-бързо извадите кърлежа от домашния си любимец, толкова по-добре. И тук идва въпросът как: как лесно и безопасно се премахва кърлеж от куче.  

Как лесно се премахва кърлеж от куче

Информацията, която ще намерите онлайн по въпроса е доста противоречива. Ако искате да сте сигурни, че правите най-доброто за кучето си, на първо място бихме ви препоръчали незабавно да се обърнете към ветеринар: дали вашият, или някой друг който е наблизо или свободен. 

Ако това не е възможно в момента, тогава се налага да действате сами. Един от начините да премахнете кърлеж е с пинсета, като се стараете да го хванете възможно най-близо до кожата на домашния си любимец. След това незабавно дезинфекцирайте мястото. За съжаление, този метод крие риск от оставане на част от кърлежа под кожата на кучето, което може да доведе до усложнения. 

Друг често препоръчван метод и въртенето на кърлежа. Обикновено то води до това кърлежа сам да излезе от позицията си. Не е важно точно в коя посока въртите, но е важно да го правите внимателно, за да не откъснете главата на кърлежа. 

При всички случаи, дори и да сте успели да премахнете кърлежа, добре е да се консултирате с ветеринар за по-нататъшни действия. 

Каква опасност крият кърлежите?

Освен, че усещането от ухапване на кърлеж е неприятно и отстраняването им е трудно, кърлежите са и преносители на множество опасни болести, които могат да засегнат както кучето ви, така и вас. В България най-разпространените инфекции, които се получават в следствие ухапване от кърлеж, са лаймската болест и марсилската треска.

При правилно и своевременно лечение с антибиотик, организма може да се справи с тези състояния, но проблема е, че често не разбираме за заразата доста дълго време, което може да доведе до редица нежелани усложнения, включително висока температура, главоболие и мускилни болки и отпадналост. 

Как безопасно да отстраним кърлеж?

Бързото отстраняване на кърлежа от кучето ви е важно, но е важно и да го направите по най-безопасния начин и за домашния си любимец, и за вас. Ще повторим, че ако има възможност незабавно да се обърнете към ветеринар, то това е най-доброто, което можете да направите. Ако ли не, следвайте съветите по-горе за вадене на кърлежа, след което го изгорете, най-добре в пепелник някъде на открито. По този начин предодвратявате риска от разпространение на заразата. 

Дори и след като извадите кърлежа, консултирайте се с ветеринар, а добра идея е да се чуете и с личния си лекар, който може да препоръча тетанус инжекция. 

Кога да потърсим ветеринарна помощ?

Ако кърлежът не помръдва от позицията си дори след множество завъртания, ако тялото му е твърдо и трудно за преместване или ако се е впил на дълбоко, най-вероятно няма да можете да се справите сами с изваждането. В тези случаи търсенето на помощ от ветеринар не е пожелателно, а напълно задъжително, или рискувате вашето здраве, както и това на домашния си любимец. 

Предпазни мерки

А колко добре би било ако въобще не ви се налага да вадите кърлеж от кучето си и да се притеснявате за здравословните последствия. За щастие, това може да се постигне сравнителн лесно: всичко, което трябва да направите, е да изберете качествен противопаразитен продукт, с който да предпазите четириногия си приятел от набезите на кърлежите, пък дори и да обича да си играе в най-високите треви. Ето няколко идеи за такива продукти, които се предлагат на пазара, и с помощта на които ще си спестите тревогите. 

Противопаразитни каишки 

Един от най-ефективните и най-разпространени продукти за предпазване на кучето както от кърлежи, така и от бълхи, са противопаразитните каишки. Те представляват тънки гумени обръчи, които са напоени с бавно отделяща се отрова, която защитава домашния ви любимец. Една такава каишка обикновено е ефективна от 6 до 8 месеца, което я прави добра инвестиция. 

Характерното при този продукт е, че дори и кърлежа да се качи на кучето ви, отровата не му позволява да се забие, така че обикновено слиза и се насочва към друга “жертва”. От друга страна, отровата по тези каишки е достатъчно слаба за да е напълно безобидна за вас и семейството ви, въпреки че е препоръчително да не целувате и приближавате кучето до лицето си поне няколко дни след поставяне на нова каишка. 

Противопаразитни мазила 

Вместо каишки, някои стопани предпочитат противопаразитните мазила. Те са по-евтини, но се изисква намазването да се случва минимум веднъж в месеца, което ги прави малко по-скъпи от каишките в дългосрочен план. 

Трябва да намажете кучето си зад врата, по продължение на тялото му, но на не по-голяма площ от няколко сантиметра. Това се прави, за да се избегне кучето да оближе отровата от козината си и по този начин хем да я обезвреди, хем да навреди на здравето си. 

Пудра против кърлежи за кучета 

Пудрата против кърлежи за кучета е специален препарат, който се посипва върху кърлежа и до няколко минути го кара да “излезе”, дори и да е много забит. Това прави отстраняването му далеч по-лесно, тъй като препарата зашеметява насекомото и не му позволява да реагира на заплахата. Някои стопани си взимат такива пудри като допълнителна застраховка, дори и да използват противопаразитни препарати. При нужда, пудрата може да се използва и за махането на кърлеж от човек. 

 

Още публикации
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
01.04.2024
Храна Platinum! Платинен стандарт в храните за домашни любимци!
Всички ние знаем колко важна е висококачествената храна за домашни любимци за тяхното здраве. Когато става въпрос за хранене на нашите домашни любимци, няма компромиси. Platinum се отличава с ИНОВАТИВ...
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
20.10.2023
Взимане от магазин с ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТСТЪПКА!
Знаете ли, че при всяка направена от вас поръчка, която идвате да вземете лично в един от ТРИНАДЕСЕТТЕ ни физически магазини в София, получавате ЦЕЛИ 5% допълнително от крайната сума? Ето и как став...
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
16.01.2023
НОВО КУЧЕ У ДОМА! ПОДАРЪК за здравословен старт
Petmall.bg е верен приятел на Вас и Вашият домашен любимец от първия ден заедно! Кученцето ви си е намерило ЧОВЕКА, а вие своят НАЙ-ДОБЪР приятел!        За да отпразн...
Регулярна доставка
19.05.2022
Регулярна доставка
„О, не! Забравих да взема храна за кучето!” Случва ли ви се да забравите покрай всички задачи да вземете храна за домашния любимец или да установите, че пакета с храната е празен, а не ст...
autoship-image

Абонамент регулярна доставка